kahve yaparken bilinmesi gerekenler

IMG_20150129_095250

Bu yazıyı kahvesiz yaşamayanlara ithaf etmek istiyorum. Şayet ben de onlardan biriyim. Günün ilk kahvesi benim için o kadar önemlidir ki gece bazen yatakta hadi sabah olsun da güzel bir kahve içeyim diye kendimi uykuya motive ederim. Güne bol shot içeren bir americano ile başlayıp, aeropress, v60 gibi filtre ve türevleriyle devam ederim. Taze çekilmiş kahve çekirdeği ve aeropress aleti çantamda telefonun şarj aletinden sonra olmazsa olmazlardandır.

Belki biraz delilik seviyesinde olan bu kahve sevdam nasıl başladı tam emin olamasam da ne zaman bu seviyeye geldiğini çok iyi hatırlıyorum. Geçen sene Kasım ayı ve ben İstanbul’daki yeni nesil kahveciler ile ilgili bir yazı yazmak üzere baristaları ile röportajlar yapıyorum. Konu kahve olunca içmemek olmaz, hele ki benim gibi farklı tatlar peşinde koşan birisi olarak bir de şu kahveyi dene dediklerinde reddetmem imkansız. İşte yeni nesil kahveciler ile ilgili hazırladığım o yazıdan sonra hiçbir şey tekrar eskisi gibi olmadı. Artık kahve üzerine farkındalığı belli bir seviyeye gelmiş biriyim. Kahve siparişi verirken hangi çekirdeği kullanıyorsunuz, kendiniz mi kavurdunuz, ne zaman çektirdiniz gibi uzayıp giden sorular soruyorum ve hayat eskisi kadar kolay değil.

Peki kahve hakkında bilmemiz gerekenler neler? İşte birkaç madde…

IMG_20150301_112122

– Espressonun üstünde kreması yoksa ya da americano simsiyah gelirse içmeyin.

– Kahvenin aroması çekirdeğindeki yağlardan geliyor ve bu yağlar kahvenin kremasında mevcut. Kahvenizi kaşıklayın. Yavaş yavaş için.

– Espresso hazırlamak için medium to dark roast kahve çekirdeklerini tercih edin.

IMG_20150415_095245

– Kahveyi kullanmadan hemen öncesinde öğütün. Bunun için basit bir el değirmeni bile kullanabilirsiniz.

– Kahveyi buzdolabında saklamayın ve kavrulmuş kahveyi yirmi bir gün içinde tüketmeye özen gösterin.

IMG_20150327_095312

– Filtre kahve seremonisi ile şaraba yakın bir içecek. Filtre kahve içerken chemex, aeropress veya V60 gibi aletler kullanarak yer çekimi ile demlenmesini tercih edin. Çünkü bu teknikte basınç yok. Kontrol senin elinde.

IMG_20141221_162834

– Süt koyuyorsanız uyumu açısından yağlı günlük süt tercih edin. Sütün max. 65-70 derece arası olması önemli. Kaynamış bir süt kahvenin tadını bozar.

RELATED POSTS